Brio

Få företag inom tillverkning av leksaker är så välkända som Brio. Säg det barn som inte har minst en leksak med den välkända logotypen. Genom åren har leksaker som träleksakståg, pussel, sparkbilar och mycket mer roat barn i alla åldrar.

Brio grundades år 1884 som ett företag verksamt främst inom korgtillverkning. År 1902, då företaget flyttade till Osby från byn Boalt, började Brio också utveckla och tillverka leksaker i trä. Leksaker skulle dock inte vara företagets huvudverksamhet förrän långt in på 1960-talet.

Namnet och traditionen
Brio är en akronym för Bröderna Ivarsson Osby. Namnet syftar på de tre bröderna Viktor, Anton och Emil Ivarsson som tog över företaget efter sin far och tillika grundaren Ivar Bengtsson.

Under brödernas ledning växte Brio under decennierna till att bli en stor aktör inom så vitt skilda verksamheter som barnvagnar, hushållsartiklar, textilier och leksaker. Idag är det främst leksaker, barnvagnar, bilbarnstolar och möbler för barn som ingår i sortimentet.

Genom alla år har Brio haft en helt unik inriktning när det gäller leksaker. Det huvudsakliga materialet i tillverkningen är alltid trä, enligt traditionen från början av förra seklet. Hur skulle Brios klassiska järnväg se ut om den inte var tillverkad i trä?

Huvudkontoret i Malmö
Fram till 2006 låg Brios huvudkontor i Osby. Därefter flyttades kontoret till Malmö, som ett resultat av att investmentbolaget Proventus blev huvudägare. Kvar i Osby finns ett mindre antal verksamheter, ett leksaksmuseum och en butik. Den mesta av produktionen sker inte längre innanför Sveriges gränser. All formgivning sker dock fortfarande i Osby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *