Fotboll i Skåne

MFF-FansSkåne är ett av de främsta fotbollslänen i Sverige. Det är egentligen bara Göteborg och Stockholm som dels har fler klubbar, och dels fler serier.

Fotbollen i Skåne organiseras av Skånes Fotbollförbund (Skånes FF). Förbundet grundades redan 1919 som ett av de första regionala förbunden i Sverige. Idag administrerar Skånes FF alla fotbollsserier som inte ligger direkt under nationella Svenska Fotbollförbundet. Vad det innebär är att Skånes FF administrerar divisionerna 4-7 för herrar och divisionerna 3-5 för damer. Totalt är 376 klubbar anslutna till Skånes FF.

Malmö, Helsingborg och Trelleborg
De två mest namnkunniga klubbarna anslutna till Skånes Fotbollförbund är Malmö FF och Helsingborgs IF. Malmö FF är, tillsammans med IFK Göteborg, den mest framgångsrika fotbollsklubben i Sverige genom tiderna. Helsingborgs IF har inte riktigt lika stora meriter, men är en minst lika klassisk klubb. Trelleborgs FF är en annan elitklubb i Skåne. Klubben har under de senaste decennierna varit relativt etablerat i Allsvenskan, men har under de senaste säsongerna halkat ner i seriesystemet och befinner sig idag (2013) i Division 1.

Malmö FF har (herrar) blivit svenska mästare hela 16 gånger och vunnit svenska cupen 14 gånger. Med sina 78 säsonger i Allsvenskan är klubben överlägsen etta i den så kallade maratontabellen.

Skånska lag i de nationella serierna
Herrar
Allsvenskan: Helsingborgs IF, Malmö FF
Superettan: Ängelholms FF, Landskrona BoIS
Division 1 Södra: Trelleborgs FF, Lunds BK, Kristianstads FF, IF Limhamn Bunkeflo

Damer
Allsvenskan: LdB FC Malmö, Kristianstads DFF
Elitettan: IF Limhamn Bunkeflo
Division 1: Sjöbo IF, FC Hessleholm, Stattena IF, Borgeby FK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *