Mer om SkåneSkåne är en historiskt mycket viktig region i Sverige. Genom århundradena har Skåne varit centrum för en stor mängd bataljer mellan ett stort antal stater. Särskilt bittra har striderna mellan Sverige och Danmark varit. Ett tecken på att Skåne har en mycket rik historia är det stora antalet slott som ligger utplacerade på landsbygden. Det sägs att det finns över 200 slott och befästa herresäten. En stor del av dem är öppna för besök.

Historiens vingslag är påtagliga i många av Skånes städer. I Helsingborg finns Kärnan och den historiska hamnpromenaden. I Lund finns bland annat domkyrkan och den botaniska trädgården. I Malmö finns exempelvis Malmöhus och Kungsparken.

Mat och dryck är något som absolut kan förknippas med Skåne. Det är inte för inte som Skåne har fått epitetet “Landet som flödar av mjölk och honung”. Det är givetvis den bördiga och rika jordbruksmarken som täcker nästan hela Skåne som är bakgrunden till epitetet. Med lokala råvaror och en typiskt skånsk charm i matlagningen har flera av de bästa restaurangerna i Skåne fått otaliga utmärkelser genom åren.

Golf är en favoritsysselsättning för många som bor i Skåne. Det märks inte minst på att det finns över 70 golfbanor i länet. Oavsett vilken stad man besöker är det aldrig mer än en mil till närmaste golfbana.

Sport och idrott spelar överlag en viktig roll i Skåne. I Malmö huserar både det bästa herrlaget i den svenska fotbollshistorien och ett av de allra mest konkurrenskraftiga damlagen. En annan stad i Skåne där fotbollsintresset är mycket stort är Helsingborg. Ishockey är en stor sport i bland annat Ängelholm (Rögle) och Malmö (Malmö Redhawks). Lund är den främsta staden när det gäller handboll. Här huserar både Lugi och H 43.

Roligt att veta om Skåne

Yta: cirka 11 000 kvadratkilometer
Folktäthet: 113 invånare per kvadratkilometer
Största sjö: Ivösjön (54 kvadratkilometer)
Högsta topp: Söderåsen (212 meter över havet)

Största städer

Malmö – cirka 300 000
Helsingborg – cirka 130 000
Lund – cirka 111 000
Kristianstad – cirka 80 000
(Siffrorna är korrekta per juni 2011 och avser kommunen)

Medeltemperaturer

April – +5
Juni – +14
Augusti – +16
December – +1
Årsmedeltemperatur – 7+
(Siffrorna avser Malmö)

Landskapskännetecken

Landskapsblomma: Prästkrage
Landskapsdjur: Kronhjort
Landskapsfågel: Röd glada