Österlen – Skånes hjärta och själ

Österlen är faktiskt inget konkret geografiskt avgränsat område. I stället är Österlen en bygd där det råkar råda en i stort sett enhetlig kultur och där naturen är relativt homogen. Faktum är att själva namnet Österlen är en konstruktion av en journalist. Från början var ”österlen” en riktningsbeteckning i Skåne. Till exempel ligger Lund österlen om Malmö. När John Osterman på Cimbrishamn-Bladet 1929 fick uppdraget att författa en turistbroschyr för området längst sydöst i Skåne valde han dock att precisera detta område som det riktiga Österlen och allt sedan dess har detta varit beteckningen för bygden.

Österlen är en bygd med låg urbaniseringsgrad och få större orter. Huvudorten på Österlen är Simrishamn. Tomelilla är en annan större ort. Ibland kan Kristianstad och Bromölla räknas bland Österlens orter. Bland de permanent boende på Österlen är gränserna för bygden sandstranden Haväng i nordost, Agusa i nordväst och Hammars backar i sydväst. Hammars backar ligger några kilometer öster om Ystad.

På Österlen kan den kultur- och naturintresserade verkligen få sitt lystmäte. Dessutom bjuder bygden även på fantastiska stränder och badplatser. Några av de viktigare sevärdheterna på Österlen är skeppssättningen Ales stenar, den medeltida borgen Glimmingehus, hällristningarna vid Simrislund och Kungagraven i Kivik. Många som reser till Österlen gör det för att cykla mellan de pittoreska orterna på slätterna och vid havet och stanna till vid sevärdheterna.

Bland populära aktiviteter på Österlen kan nämnas Kiviks marknad, som är den största utomhusmarknaden i Sverige, samt konstrundan på Österlen som arrangeras varje påsk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *