Turism i Skåne

öresundsbronSkåne är ett av de främsta turistlänen i Sverige. Det finns i vårt län som lockar besökarna. Sommartid är de långa och grunda sandstränderna på västkusten givna destinationer för både semestrande par och barnfamiljer. Andra besökare riktar in sig på en avkopplande vecka med konst och kultur på Österlen. En del besökare väljer att ”göra” Malmö under en weekend medan andra besöker Lund och upplever alla sevärdheter som finns att beskåda där. Kort sagt erbjuder Skåne ett rikt utbud av aktiviteter och sevärdheter för sina besökare. Att Köpenhamn och Danmark ligger på bekvämt pendlingsavstånd är inte direkt någon nackdel heller.

Hotell och boenden i Skåne

Som turistlän har Skåne mängder av hotell och andra boenden att erbjuda. I Malmö, Helsingborg och Lund finns ett stort antal trestjärniga och fyrstjärniga hotell att boka. Reser du på en lite magrare budget finns givetvis också boenden till en lite lägre kostnad. De flesta vandrarhem och B&B håller mycket hög standard.

På de mindre orterna och på landsbygden samsas campingplatser, stugbyar, pensionat och mysiga Bed and Breakfast. Österlen är kanske den främsta regionen i Skåne när det gäller pensionat och enklare övernattningar med frukost inkluderat.

Res till Skåne

Här finner du lite kort om de olika sätt du kan resa till Skåne. Vårt landskap ligger bra till när det gäller i princips alla kommunikationer, med goda förbindelser med järnväg, bil, flyg och transporter på vatten både inom Sverige och till och från kontinenten.

Med flyg

Det finns tre flygplatser i Skåne, nämligen Malmö Airport, Kristianstad och Ängelholm-Helsingborg. Alla tre flygplatser har ett stort utbud av inrikesflyg. Till Malmö Airport flyger Norwegian, Malmö Aviation och SAS.

Med tåg

Både SJ och Öresundståg trafikerar Skåne på ett antal olika banor dagligen. Malmö Central är nyligen ombyggd och det finns även nya stationer vid Triangeln och Hyllie.

Med färja

Det går att ta sig till Skåne från både Danmark, Tyskland och Polen.

Bil över Öresundsbron

Öresundsbron är en fast förbindelse över Öresund. Överfarten är avgiftsbelagd. Det finns inga tur- och retur-biljetter att köpa. Det enda alternativet är att köpa två enkelbiljetter. För flera resor över sundet under kort tid kan betalningslösningen Brobizz/Bropass rekommenderas.